Utrzymywanie odpowiedniej wagi- kolacja

Kolacja to ostatni, lecz bardzo ważny posiłek w ciągu dnia. Według wielu kuracji odchudzających nie powinna być ona jedzona później niż o godzinie 18 lub minimum 3 godziny przed snem. Kolacja musi być skomponowana tak, aby zapewniła nam spokojny sen i nie obciążyła za bardzo organizmu. Odpowiednim rozwiązaniem jest niskokaloryczna kolacja.

Przygotowując lekkostrawną kolację, nie możemy zapomnieć o wykorzystaniu zdrowych produktów, które dostarczą organizmowi niezbędnych składników odżywczych, a jednocześnie pozytywnie wpłyną na metabolizm. Co najlepiej zjeść na kolację?

1. Największy udział w dietetycznej kolacji powinno mieć białko. Może ono pojawiać się pod postacią na przykład: chudego mięsa i ryb, nabiału, jajek i przetworów mlecznych. Fajnym rozwiązaniem jest spożywanie dużej ilości jajek pod różna postacią. Mogą to być jajka na miękko, na twardo, a także jajecznica.

2. Dopełnianie posiłków pełnowartościowymi produktami zbożowymi. Jednak nie powinny stanowić większości tego posiłku, a być uzupełnieniem niezbędnych organizmowi węglowodanów złożonych, które zapobiegają wahaniom poziomu glukozy we krwi.

3. Warzywa powinny stanowić dodatek w niskokalorycznej kolacji. Mogą być one podane gotowane lub surowe. Surowe warzywa można wykorzystać do sałatki lub położyć na kanapkę, natomiast ugotowane – podać z mięsem czy rybą.

Author: plast-opal-buk.com.pl